divendres, 3 de juny del 2016

Els mercats de cooperatives tanquen la 4a edició del projecte Cultura Emprenedora a les escoles




Notícia publicada el 3 de juny de 2016 a la web de la Regidoria d'educació de l'Ajuntament de Vic.

Enllaç al programa El nou informatiu 
Dimarts passat les cooperatives Lapits, SpoomYabadumba del col·legi Pare Coll – Fedac Vic i Coopcraft i Dismo del col·legi Escorial, van tancar la darrera edició del projecte CulturaEmprenedora a les escoles van vendre els seus productes al mercat setmanal. Durant la jornada Jordi Casas, mestre del col·legi Pare Coll Fedac Vic va explicar l’experiència viscuda al programa De tots colors de Ràdio Vic (poseu escoltar l’entrevista al final de la gravació clicant aquí: Detots colors).


Enllaç al programa El nou informatiu 

La setmana passada va ser el torn per a la venda de productes a mercat, per part de les cooperatives Salarich Vic i Salarich Pro de l’escola Dr. Joaquim Salarich i Material100% i UnTic del col·legi Sagrat Cor, moment en què van rebre la visita de les autoritats polítiques per part de l’Alcaldessa de Vic, l’Anna Erra, i el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, així com dels mitjans de comunicació locals.

El mercat ha estat una de les darreres accions de tot un procés en què els nens i nenes de 5è de primària han pogut viure de primera mà l’experiència de creació i gestió d’una cooperativa.

Per arribar fins aquí, els socis cooperativistes han seguit totes les fases necessàries: organització de les assemblees de socis i creació de comissions de treball, l’elecció dels membres de la junta, aprovació dels estatuts i sol·licitud de CIF per tal de legalitzar la situació de la cooperativa; donació del capital social que cada membre ha aportat a l’entitat per  comprar el material necessari (i que es recupera un cop s’ha finalitzat el projecte); creació d’un logotip identificatiu i un blog; creació de prototips de productes i estudis de mercat per decidir quin d’aquests tindran més sortida per a la venda al mercat setmanal de Vic; elaboració, envasat i etiquetatge dels productes escollits; venda de productes a mercat amb el corresponent balanç econòmic; així com donació del 10% dels beneficis obtinguts a una entitat sense ànim de lucre.

D’aquesta manera, l’oportunitat de posar en valor les habilitats i competències més rellevants de cadascun dels socis cooperativistes; el treball cooperatiu i en equip que es genera per assolir un objectiu comú i compartit per part de tots els membres; l’oportunitat per treballar les diferents àrees curriculars a través d’un únic projecte, facilitant l’aprenentatge significatiu i vivencial dels nens/es participants; fa que aquest sigui una proposta educativa molt ben valorada per part de totes les persones implicades en la proposta (alumnat, famílies, professorat, centres educatius, entitats/empreses i persones col·laboradores, així com els professionals d’altres institucions implicades).

Essent la venda dels productes a mercat una de les darreres accions que contempla el projecte, ha arribat el moment de fer el balanç econòmic del projecte per tal de retornar el capital social que cada alumne/a va aportar a l’inici del projecte, així com decidir l’entitat no lucrativa a la que cada cooperativa vol destinar el 10% dels beneficis.

Osona contra el Càncer, al menjador social El Tupí o Save the Children han estat algunes de les entitats escollides per les cooperatives d’enguany.

Cal dir també que al llarg del procés, els alumnes han rebut la visita per part de persones i entitats per tal de treballar alguns temes específics.

Per aquesta raó, un any més tan el professorat que ha liderat el projecte a les respectives escoles, com les institucions que promouen i donen suport als centres educatius participants, volen agraïr la col·laboració i implicació que aquestes institucions, entitats i persones a títol personal, han aportat al projecte per tal de fer-lo possible.

El projecte, que enguany ha tancat la  4a edició a la nostra ciutat, preveu la seva continuïtat per al proper curs escolar incorporant l’escola Santa Caterina de Siena.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada