dimarts, 17 de gener del 2017

Benvinguts al blog del projecte “Cultura emprenedora a l’escola” de Vic




El projecte “Cultura emprenedora a l’escola”, promogut per la Diputació de Barcelona i amb el suport de l’Ajuntament de Vic, enguany arriba a la seva 5a edició a la nostra ciutat.

La iniciativa ofereix l’oportunitat als alumnes de 5è de primària dels centres educatius participants, crear una cooperativa de treball al llarg del curs. La iniciativa aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, aportant un model de gestió democràtica i participativa, reforçant alhora la vessant de responsabilitat social dels socis que en formen part. El procés empresarial de creació, organització i gestió d'una cooperativa a l'escola té la finalitat de fomentar l'esperit emprenedor afavorint l’adquisició de valors, habilitats i capacitats com ara la competència lingüística, cultural, social i ciutadana, matemàtica, així com la competència en el coneixement i la interacció amb el món físic.

Després d’una formació inicial per part del professorat que acompanya als alumnes participants al projecte, els alumnes comencen a crear la seva pròpia cooperativa seguint les diferents fases necessàries que cal tenir en compte a l'hora d'elaborar un producte que, posteriorment, es vendrà al mercat setmanal de Vic: elecció dels membres de la junta, redacció i registre d’estatuts, creació de comissions de treball, celebració d’assemblees de socis, elaboració de prototips de productes, estudi de mercat, aportació de capital econòmic per la compra del material necessari per elaborar els productes, disseny d’un logotip i material de difusió, videoconferències per a la coordinació amb l’entitat que promou el projecte, creació i gestió d’un blog, sol·licitud de parada al mercat setmanal, elecció d’entitat o ONG a la que destinaran el 10% dels beneficis, entre d’altres.

Al llarg de tot aquest procés, són diverses les entitats que col·laboren amb les cooperatives oferint xerrades i tallers als alumnes per tal d’ajudar-los en cadascuna de les fases del projecte: Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, Creacció, Associació la Palangana, Cooperativa Plana de Vic,Dies d'agost, Sambucus (entre d’altres), així com d’altres persones a títol personal atesa la seva llarga experiència professional en algun sector concret.

Aquest projecte va ser iniciat durant el curs escolar 2012/13, essent l’escola Dr. Joaquim Salarich la primera en adherir-se al programa. Després d’oferir la possibilitat de participar-hi a la resta de centres educatius de primària de la ciutat, es va fer un sorteig entre els que van mostrar interès, per tal que, sota les indicacions de la Diputació de Barcelona, s’hi poguessin adherir progressivament la resta d’escoles interessades (a raó d’un centre nou per any acadèmic). Per això, durant el segon any d’implementació del projecte a la nostra ciutat s’hi va adherir el Col·legi Sagrat Cor de Jesús. El Col·legi Pare Coll - Fedac Vic va ser el 3r centre en oferir aquesta oportunitat d'experiència emprenedora entre els seus alumnes, seguit del col·legi Escorial que es va incorporar al projecte el curs 2015/16. El curs 2016/17 l'escola Santa Caterina de Siena implementa també el projecte al seu centre.

Objectius

  • Promoure l'adquisició de capacitats, habilitats i valors necessaris per gestionar el propi projecte professional i vital.
  • Afavorir l'adquisició de les competències bàsiques de l'etapa educativa dels alumnes.
  • Promoure el treball en xarxa amb la resta d'agents educatius del territori.


Destinataris

Alumnes de cicle superior de primària

Centres educatius implicats en el projecte

  • Curs 2012/2013: Escola Doctor Joaquim Salarich
  • Curs 2013/2014: Escola Doctor Joaquim Salarich i Col·legi Sagrat Cor
  • Curs 2014/2015: Escola Doctor Joaquim Salarich, Col·legi Sagrat Cor i Col·legi Pare Coll - Fedac Vic
  • Curs 2015/2016: Escola Doctor Joaquim Salarich, Col·legi Sagrat Cor, Col·legi Pare Coll - Fedac Vic i Col·legi Escorial
  • Curs 2016/17: Escola Doctor Joaquim Salarich, Col·legi Sagrat Cor, Col·legi Pare Coll - Fedac Vic, Col·legi Escorial i Escola Santa Caterina de Siena

Entitats implicades

  • Diputació de Barcelona
  • Creacció
  • Universitat de Vic
  • Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic
  • La Farinera - Centre d'Arts Visuals de Vic
  • Àrea de Cultura i ciutadania de l'Ajuntament de Vic

Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada